SEO

SEO (Search Engine Optimization) eller sökmotoroptimering har länge nästan uteslutande handlat om länkar och gör det till stor del även idag. Idag är det dock allt viktigare med rätt länkar. 

Sökoptimering handlar om Google

Visserligen finns det många olika sökmotorer, men Google står för en så förkrossande majoritet av alla sökningar i Sverige att de flesta inte bryr sig om att optimera för andra sökmotorer. Genom att hamna högt i sökresultaten på Google på viktiga sökord, får du besökare till din sida.

Att sedan få besökarna att stanna på sidan och köpa något eller klicka på de länkar du vill, är ett ytterligare projekt. Som tur är konkurrerar inte en bra sida för besökare med en bra sida för Google. Du kan lugnt göra en bra sida för båda dina besökare och Google och alla blir nöjda.

Gör rätt på din sida (on-page & on-site)

Ofta tror man att SEO bara handlar om att få in länkar. Men det är också mycket viktigt att din sajt är bra. Om din sajt är kodad på rätt sätt och du utnyttjar olika element på rätt sätt underlättar du för både besökare och sökmotorer att förstå din sajt.

Några viktiga saker att tänka på:

  • Bra och tydlig navigering, där alla sidor inkluderas
  • URL:er som motsvarar sidornas namn och deras plats i hierarkin
  • Endast en h1 per sida
  • Viktiga sökord i rubriker
  • Sökord förekommer i lagom utsträckning på rätt sidor
  • Alt och title används för bilder
  • Bra meta title och meta description för alla sidor
  • Sajten får inte vara för långsam
  • Gör en sitemap

Rätt länkar in (off-page)

Den andra delen i sökmotoroptimeringen är att få några bra inlänkar till sajten. En bra sajt som håller god kvalitet on page kan klättra rejält i sökresultaten med hjälp av några bra inlänkar. 

Det handlar om att få länkar från relevanta (temamässigt) sajter, som värderas högt. Värderingsmässigt kan man exempelvis titta på Googles Page Rank. En site med högre Page Rank brukar vara en bra site. På Majestic SEO kan man undersöka siters inlänkar och får veta "trust flow" och "citation flow", som också är mått på bra siter.

Andra saker att titta på kan vara IP och server. Länkar från servrar i rätt geografiska område kan vara viktigt. 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)